Selasa, 22 September 2015

It's all about life

Menjelang akhir akhir semester nie, aku dapat rasakan tahap kemalasan aku tak dapat dibendung. never study for the test, midterm and so on . assignment tomorrow due date hari ni baru terhegeh hegeh nak siapkan. tapi aku rasa peangai tu daripada semester 1 tau. sekarang dah semester 8 and  until now I never believe that I'm still standing here and wait for my graduation day ! lol actually I got my last semester which is practical time . Dah ready ke ? sedang kan selama ni kerja part time pun kena maki dah menangis hahaha (but at least I worked almost 3 weeks okay) banyak plan for practical , macam macam tapi tu lah masih lagi mencari kekuatan dan lain lain. Life full of surprise tau (in my life lah) Idk why 2015 I think the best ever year for me compare to another past year since I finish my secondary school. untuk yang masih bersama sehingga sekarang terima kasih banyak banyak. No words can describe how much it means to me. semua orang inginkan perubahan dalam hidup bukan ? same goes to me, banyak benda yang aku suka buat tapi tak dapat buat sekarang sebab banyak hal mejadi penghalang (especially in money matters =.=") haha semua orang go through that thing right? students finalcial life now, hanya tuhan yang tahu. tak boleh membazir sikit pun , kalau kau jenis suka makan for those who are plan nak masuk alam kolej atau university nie there are some tips about money I can share

  1. beli benda yang penting saja (contoh kalau ade duit , beli yg penting mcm ubat gigi apa semua tu utamakan dulu barang yang kau wajib guna dalam harian drpd membazir beli benda lain, privacy thing penting because takkan all the time nak kena minta minta org kan?) 
  2. Cuba tahan nafsu makan yg membuak buak (zaman student sekarang kan lepak kat hipster cafe lah apa lah sit for a few hours but a cup of coffee is RM35 very not make sense okay, so kurangkan makan tempat mahal mahal kalau mampu takpa) 
  3. bezakan mana keinginan dan keperluan (keinginan nak beli baju mahal, cantik versatil and so whatever tapi keprluan cukuplah sekdar dapat baju yg penting boleh pakai for your outfit everyday) 
  4. kurangkan shopping (this is more important for girls I think, yes because I'm a girl too so I know that feeling ! pantang nampak sale, pantang nampak kawan pakai baju cantik sikit semua nya pantang bab perempuan bershopping so here I give some advice bila mana kau ada duit yg ngam ngam utk makan harian kau, tolonglah tahan nafsu beli beli tu semua , ingat mak ayah kau yg kat kampung susah macam mana dorg nak cari duit dah cukup. tahan nafsu tu,lainlah kalau ada duit lebih beli pun beringatlah) 
  5. part time job (ni paling bagus kalau korg mampu buat, sebab tak semua org boleh handle time their properly. mana nak attend the class lagi, submit assignment lagi, having a presentation, group discussion semua tu dengan kerja lagi, rehat , tidur tapi ni je satu cara yang korg boleh guna kalau korg betul perlu kan duit) 
tu jelah yang aku boleh share tapi kalau mampu buat, buat kalau tak pandaipandai lah macam mana. bila dah akhir akhir semester nie kan, aku terbayang how I can bertahan selama 3 tahun kat Kuala Lumpur nie. macam tak percaya tauuu. banyak pengalaman sebenarnya boleh dapat. terutamannya kau belajar how to stand on your own feet when nobody there for you. tapi ingat lah bila mana kau rasa dah tak mampu nak buat, tak kuat, lemah, rasa give up kau cuma perlu ingat kau ada family. kalau aku, aku surely ingat IBU & ABAH. all words from them, a reminder that they remind me again and again even time we are oncall. kalau ibu salu cakap "BAIK BAIK, JANGAN GADUH GADUH DGN KAWAN KAT SANA, JGN TINGGAL SOLAT, JAGA DIRI, JANGAN BUAT ORG , BIAR ORG BUAT KITA, KITA JANGAN BALAS, JGN MENINGGI DIRI, JANGAN SOMBONG, CAKAP BAIK BAIK, LEMBUT LEMBUT, LAYAN ORANG BAIK BAIK, SABAR, SELALU BERSYUKUR WALAUPUN SIKIT" all this words are means baik baik for me. my favourite quote if I'm sad. kalau aku balik rumah tu pun I can talk sit for  a few hours with ibu just to tell everything what I've been through masa dia jauh dgn aku. aku ingat lagi masa kali pertama dalam hidup aku cerita and ngadu nanges nanges dekat ibu masa aku terluka sebab cinta. that's my first time haha (until now I can't believe it what I said ) aku cakap lah "Ibu, his lied to me" sambil menangis then ayat ibu yang paling paling aku ingat "INGAT, ORANG LAIN TAK BOLEH PERCAYA WALAUPUN KAWAN YANG TIDUR SEBANTAL, TAPI ORANG YANG PALING ADIK BOLEH PERCAYA CUMA IBU DGN ABAH" Ya Allah, that words sampai sekarang aku ingat, tu lah kali pertama ibu dengar aku nanges sebab cinta. hahah 
kelakar tapi tu lah kenangan. maybe kalau aku jadi ibu, apa yang aku buat agaknya utk make sure my daughter tak nangis lagi ya ? since that day, bila aku dah clash dgn dia, aku dah move on and find someone new ibu asik pesan "JANGAN BERHARAP SANGAT, NANTI SAKIT" aku tahu dia taknak dengar aku nanges lagi, taknak aku kecewa lagi. aku tahu sebab tu dia salu pesan. (omg terindu pulak cerita pasal ibu hmmm)  aku tahu korg pun rasa yang sama dgn apa aku rasa bila ada seorang ibu yang supportive. serius talk, my IBU the best listener in the world for me. aku jenis suka bercakap, mengadu atau apa apa jelah semuanya cerita pada ibu. sampai kan takde benda la yang aku tak cerita. tapi dia tetap dengar dengar lagi walaupun aku rasa dah berjuta kali aku cerita hehehe  tu lah ibu. A good bestfriend to her daughter. bersyukur sangat dapat iu mcm dia, dapat kenal perempuan sebaik dan sesempurna dia. sampaikan aku tak nampak kurangnya dia kat mata aku. aku berharap one day I can be like her exactly ! 
                                                           they are mine , only mine :) 

                                        for those who are still with me thank a lot babe :') 


                     aku janji semuanya takkan berubah walau macam mana keadaan sekalipun. 
                                                                                      :') 


Selasa, 21 Oktober 2014

just saying ■

When talk about just saying well, everything we can say right? After a year , aku rasa life aku just same. Nothing change that I can share. masih sama, pergi kelas, dengar lecturer cakap 3 hours non stop, having lunch , memekak dalam kelas, gelak tawa dgn kawan kawan , weekend, balik kampung, balik kl semula, buat assignment, submit assignment, waiting until semester end. Just same. Bosan ? Yeah, sometimes rasa bosan sebab I can't do anything or maybe I just find excuse for not doing anything■ ahaaa
sebenarnya, bila kita tahu apa yg kita buat tu adalah satu satunya alasan utk buat kita rasa happy and hargai hidup well, that's more than enough. We don't need such a perfect life, pergi tempat mahal mahal semata mata utk buat kita rasa happy. Kadang kadang jalan dgn bff kita sambil gelak tepi jalan dah boleh buat rasa bahagia. You just need to appreciate apa yg ada depan mata. Kalau kau boleh belajar utk rasa bersyukur, makan roti dgn sambal tumis duduk kat bus stop waktu hujan bole buat kau rasa sangat beruntung. Jangan sama kan hidup kita dgn org lain because its them. They can't be like us and same goes wih us. Takkan ade kuasa magic yg boleh buat kita bertukar tempat kita rasa jadi dia and dia rasa jadi kita. Jangan kau kata kau bukan org yg boleh bahagia kalau kau still ada both of your parents, crazy siblings, good friends or maybe your ordinary phones at your hand. First of all, appreciate what arounds you. Maybe selama ni kau tak pernah cium dahi mak kau before off to bed. Why don't for a once do it everyday before your sleep. wish happy birthday for someone you don't know. You don't know how much your wishing mean to them and can make their day. Tak susah nak hargai orang. Dengan perhatian, benda kecik pun boleh buat org rasa di hargai.
Aku cerita macam aku tak pernah rasa dihargaikan?
Hmmm actually, back to tittle just saying. Eheee
broken heart. Semua orang pernah melaluinya. Same goes with me. Bila kau cuba buat yg terbaik utk dia & bagi yg sehabis baik utk hubungan korang and lastly end up with his hurt you. Totally hurt enough. Memang sakit. Sangat sakit tapi please don't make this as an excuses for you to be sad forever. Sometimes, dengan tangisan & kekecewaan boleh buat kita jadi kuat but if you see the positive side lah. If you keep with 'tak boleh hidup tanpa dia' 'dia segala galanya' so then makan sedih kau tu sampai bila bila. Move on babe. Tak banyak sikit, move on tu ibarat kita berlatih berjalan perlahan lahan lama lama kita boleh berjalan dgn baik. Its takes time. Bukan hari ni kau nanges esok lusa kau terus gembira. Nak lupakan orang kita sayang really need a strong need. Firstly, jangan benci dia tak kira utk alasan apa pun dia telah buat kat kau. Just smile and forgive. Tetap tersenyum walau seberat apa pun dia buat kat kau. Because move on is the best revenge babe. Come on ! Jangan tunjukkan kau murah kat mata dia dengan after a few week break up, you already having a relationship with some other guy. That's not love, if you know what exactly what I mean. Be happy again and counting your blessings. Aku ni dah kenapa ye tak . Tetibe dah macam counselor pulak. Its okay nama pun just saying kan . Heee
well, life go on no matter how hard its going to be. Dalam hidup aku, aku memang tak boleh bagi yg terbaik utk semua orang because I just do what I should do. There a no time to think about the hell matter yaww. Satu yang aku pegang dalam hidup aku dari dulu, bila aku susah , got a problem aku akan tengok org yg lebih susah dari aku, orang yg lebih teruk problem dia dari aku. From that , aku boleh rasa masalah aku taklah berat sangat and start find the solutions. But, make sure everything you do, you have to be happy. Tapi, walaupun kadang kadang tak mampu buat kita bahagia. Kita lepaskan atau buat dgn akhirnya kita tak rasa happy its okay. Thats mean kau buat utk org lain rasa happy. Believe me, sometimes kebahagiaan orang boleh buat kita bahagia.
Dah berzaman aku lalui, macam sedar tak sedar next year aku akan masuk ke alam baru. Kalau panjang umur, in Sha Allah bukan student lagi tapi pekerja. I plan everything in my life. Just a plan tapi yang menentukan Allah. Ramai kawan kawan aku yg dah kahwin, dah ada anak, dah jadi isteri orang pun tapi aku sekarang still lagi baru belajar potong bawang, gaduh dengan anak buah rebut tab. Haha
sebab tu aku cakap, tu hidup orang, rezeki orang hidup aku, rezeki aku bahagian lain. In Sha Allah. Kita jadi orang biar jenis yg lalui hidup apa adanya. Dah berusaha , doa dan tawakal. Akhir sekali, kita serah pada Allah. Dia maha Mengetahui.
Guys, this is just sharing. Kalau salah, tegur lah aku. Mungkin masih banyak kurangnya aku. Have a nice day everyone :)

Ahad, 19 Januari 2014

Assalamualaikum :)

assalamualaikum 2014. may this year will be the best year ever in janah life. amin yarabbb. terima kasih reader doakan sekali :) sebenarnya, macam tak percaya je dah 2014. The time flies so fast. orang kata tahun baru buka buku baru, cerita baru, hidup baru dan semuanya baru kan ? lupakan kisah 2013, biarkan semuanya berlalu jadikan kenangan sepanjang hayat. banyak benda yang aku belajar pada tahun 2013. terutamanya soal cinta. asik asik cinta mcam takde cerita lain je kan? actually, tu je perkara yg paling indah pernah aku lalui sepanjang tahun 2013. haha dugaan, jatuh bangun, terluka, kecewa tu aku dah anggap biasa dalam hidup aku. Aku jatuh, kecewa then aku bangun sendiri. sebenarnye hidup ni tak susah kalau kita pandai menghargai apa ada depan mata, cuma lumrah manusia tak lepas dari membuat kesilapan kan? Diam tak diam dah setahun aku belajar kat KL ni. Alhamdulilah sangat :') sekarang ni aku tinggal nak masuk tahun kedua semester 4. So, tinggal 5 semester je lagi untuk aku tempuhi. Insya Allah aku mampu :) kena harus percaya diri , tu yang penting. okaylah, jom story kenangan 2013 . the best thing ever, and I'm so happy for my beloved bestfriends yang dah bertunang dengan cinta hatinya, iaitu NURUL AMIRA BINTI SABTU. raya kedua tahun 2013 dia menjadi tunangan orang dan sekarang tinggal tunggu masa utk dinikahkan. Memang seronok tengok orang yang kita sayang , bahagia. especially kawan rapat kita kan so, kena bersedia terima kehilangan lah, bila dia dah jadi isteri orang nanti. apa pun, tak sabar tunggu receptionnya nanti TWINVAA will be all out !! :))
selain tu juga, ela dah kahwin. macam tak percaya kan? seriously aku tak percaya. sedangkan raya 2013 kite orang raya same same tak lama lepas raya tu, ella declare dia dah kahwin. akhirnya terjawablah dalam twinvaa siapa yang kahwin dulu. apa pun yang terjadi, selamat pengantin baru my dear bestfriends :) tengah tengah happy tu, ada jugak cerita sedih ella dengan husband dia. Ella pregnant dan anak yang dikandungkan tu meninggal dunia. twinvaa ni dah beriya tak sabar nak dapat anak buah tau , salam takziah. Ella kuat dan ella mesti kuat ! :)) we all love you dear :*
Dan aku ? bila ye agaknya ? ahhh lmbat lagi lah hahaha dalam twinvaa aku akan jadi orang paling last kahwin. hohoho !
cinta ? tiada untuk masa ni. sayang orang tu adalah tapi untuk serius belum lagi. ada pun sekadar main main je , sekadar penghilang bosan camtu lah. nak serius memang taklah . malas dah aku. buang masa je, baik fokus study , graduate and kerja cari duit lastly, barulah cerita soal jodoh okay.
okay, ni lah problem aku , sebelum tulis macam macam benda nak cerita dah tulis idea takde pulak. so, cuma ni jelah pembukaan 2014 aku ! hahaha
okayyy baiiii :p
selfie sekejap haha

dating, spend time together love much :* 

ela with her husband ! 

happy e-day my dear mira :* 

datin-datin beraya 2013 ! hoho

classmate , housemate , soulmate , semester 3 ! 
classmate ! 

tangisan :') 









Jumaat, 18 Oktober 2013

Semester Break

Aku rasa terpanggil utk menulis hari ni sebab hari ni dah genap seminggu hari bosan gua. Cuti sem yang panjang macam ni gua boleh duduk goyang kaki makan tidur je kat rumah k. Like seriously, bosan! Cuti pepanjang pun tak bagus juga ah aku rasa. Sebab student tak buat apa apa duduk rumah. Lain lah kalau rumah tengah Bandar dapat jugak kerja part time kepe. Haishhh .  tapi tapi nasib baik ada jugak benda yang aku buat cuti sem ni. amik lesen kereta ! yeahhh ! benda yang dah lama aku idamkan utk dapat. and now dapat yeyyyy happy me XD k gedik nau kau janah -,-'' 
even pada mulanya abah mmg menentang keras aku nak amik lesen ni, dia suruh aku habis belajar dulu fikir belajar dulu tapi jenis aku sekali org dah janji aku tuntut. Ibu lah kena pujuk abah , sebab dia yang janji dgn aku. And alstly, abah okay. so officallynya semalam ibu and abah bawa aku p daftar.  wahahaha 
kat dalam fikiran aku ni satu je lepas ni senanglah nak gerak memana dah tak payah nak harapkan org bawa. dah boleh drive sendiri, dah boleh jenjalan dgn bebudak ni. hahahahah k 
even takde kereta sendiri, takpa yang penting dah ada lesen dah boleh gerak p memana :) 
kalau turun JB tu dah boleh drive sendiri pergi jumpa shasha, uda and mira :) lepas ni juga aku dah boleh drive bawa akak , bawa fisha and ayuni hahahah 
okay, nak hidup kan kena fikir masa depan. now, target aku lepas je habis and dah dapat lesen aku nak kerja part time. dah tiba masanya kot aku cari duit sendiri nak tanggung makan minum kat kolej tu. nak harapkan ibu abah kesian dia org pun susah payah nak bagi aku duit makan kat sana. 
no matter what happen after this, aku kena kerja. susah macam mana pun kerja. dah tak peduli lah. tempat kerja dah dapat tinggal nak minta je. harap dapatlah nanti :) aminnnnn 
kerja hujung minggu penat atau tak belakang kira, yang penting dapat duit :) taknak dah rasanya kena call ibu setiap minggu semata mata nak minta duit. sepanjang aku cuti sem ni, setiap kali aku bangun subuh pukul 6, aku salu nampak abah tgah buat breakfast sendiri nak pergi menoreh. dgn kaki dia yang sakit tu. dengan banyak benda dia org berdua nak kena fikir. ingat jadi anak last ni senang? dah cukup lah kot rasanya selama ni aku beban ibu dgn abah. biarlah lepas ni aku dapatkan duit sendiri utk makan kat sini sekurang kurangnya mampu bantu dia org kan :) 
janah dah besar janah okay. janah boleh buat semua sendiri :) TRUST MY OWN SELF :) 
nak harap kan adik beradik? alaa lupakan jelah okay. they have they own life to do. MAAF, bukan jenis aku yang meminta pada abang kakak ok . susah aku biar aku susah sendiri, aku taknak minta dia org. bukan sombong atau apa tapi selagi aku mampu buat sendiri better aku buat sendiri kan? 
semuanya sendiri :) 


okaylah next time story lagi :*